Jum Follow

07 February 2012

Agar-agar bandung + Ayam Ungkep

Assalamualaikum...
Masih dalam mood bercuti walaupun Rabu dah kene naik kerja :)
Happy Thaipusam untuk semua yang beragama Hindu..
Entry kali ne sbnarnye berkenaan dgn makan makanan &dimakan.. :p
Hari Ahad lepas teringin sangat nak buat Agar-agar bandung..
Tu pon gara-gara terjumpe dalam blog jgk..nampak sedap so nak try jgk..
Dgn cuaca yang agak panas + terlebih masa sampai xtaw nak buat ape.
And actually aq bleh hilangkan stress bila duk dapur & start memasak..

Pertama kali cube, nak kate sedap sgt xla, nak kata xsdp pon xla..huk3...
Bak kata ayah kalau cukup manis & lembut & sejuk dah bleh kire sedp la..
nama pon try kan..xkan la tetibe je sedap xhingat dunia rasanye..hehehe
So nak share resipi...pada yang nak cube bleh la yer...
Xsusah & yang pling penting kene sukat air dgn betul..
sbb tkot terkeras atau tercair
kang bleh plak agar2 tu bling kat dinding or makan gune straw..hehe

Bahan-bahan :
* Sepeket agar-agar (12gram)
* 1/2 cawan gula
* 4 cawan air
* 1 cawan susu cair
* Sirap ros

Cara-cara :
* Masak agar-agar dengan air sampai cair
* Masukkan gula pasir + susu + pewarna (ikut suka nak pekat mana)
* Kacau hingga sebati, matikan api
*Sejukkan pastu dah boleh potong & ngap ngap..hee

Hasilnye :

Tapi rasanye mcm nak try lagi skali..but tambahkan cincau... :)
Best kot...heee...


Sambung cerita petang tadi tgh best2 online..tetibe ayah panggil...
So terus menoleh ke belakang dan terus bertanya dengan tanda tnya..
Kenapa ayah???? kenapa ayah????
Ayah pon berkata ayah dah sembelih ayam kampung tu..
air panas ayah tengah jerang, nnti dah masak rendam ayam tu
pastu cabut sekali bulunye... erkkk...urmmm... -_-''
nampaknye terpkse kluarkan balik skill mencabut bulu ayam
ketika zaman kanak-kanak dulu...dah bertahun dah xbuat keje ne..
Siap je sume tu ayah kata masak la ayam ungkep...

Wahh...expressnye ayah saye ne...
Xsempat pon ayam tu masuk dlm peti ais...
So sediakan la bahan-bahan yang diperlukan...
Ade yang tak tau ke ungkep tu ape??
heee...kalau org tnye sye pon xtaw nak ckp ape..
jawapan pling best RENDANG JAWA....
sesuka suki je nak bg nama resepi tu..hehe
eHH..teringat En.Abg plak bile nak masak ayam ungkep ne..
Awak2 dtg umah ea, nnti sye masakkan awak cm aritu...hee
Ok la ne nak share resipi...

Bahan- bahan :
Bahan A
Ketumbat + Jintan manis
Bwg merah + Bwg putih + Halia + Kunyit + Cili padi +Serai

 Bahan B

Bahan C 
*Garam
*Ajinomoto
*Asam keping
*Gula
*Daun kunyit


Cara-cara :

*Blenderkan semua bahan A then tumiskan sampai kuar minyak :)
* Lepas tu masukkan la ayam kampung tu...
*Gaulkan sampai semua ayam sebati dengan rempah tu..
* Nanti ayam ne akan kuarkan air sendiri...
*Tambahkan sedikit air untuk biarkan ayam lembut...
*Tutup ayam tu sekejap sebb ayam kampung ne liat yer..
*Agak2 dah lembut boleh digigit tu masukkan la bahan C
*Rasa sesedap tekak masing2...hehe...

Tumis2kan rempah tu....

Masukkan ayam kampung tu :D

Akhirnye
Ne la hasilnye...
(^_^)

Ok lah, tu je nak share untuk hari ne... :) 
SELAMAT MENCUBA la yer....


Bubye
Wasalam....



1 comment:

  1. Wah..cuti2 jadi mastercheff kat umah.. :)

    ReplyDelete